Автор: в Харчування
1 комментарий

З холодною погодою приходить нестримне бажання зігрітися чаєм чи кавою з чимось солоденьким? Разом з дієтологом Дисципліни Олександром Максименком розбираємось, чому так стається та як цьому протидіяти.

Записатися на консультацію до дієтологаЗаписатися на консультацію до дієтолога

Отже, на дворі стає прохолодніше, сонце з’являється все рідше. Наше тіло починає вимагати продуктів, що повернуть відчуття тепла, затишку та комфорту. Ми п’ємо більше кави та чаю і все частіше додаємо до них щось «смачненьке». Чому так відбувається і що ми можемо зробити, аби уникнути набору зайвих кілограмів?

Чому в сезон прохолоди нам хочеться більше їсти? 

1. Частково відповідальність за наші зимові кілограми лежить на наших пращурах. Багато тисяч років єдиним способом пережити голодну зиму було запастися достатнім джерелом енергії у вигляді жиру. Часи змінилися, а інстинкти – ще ні.

2. Коли температура навколо падає, ми теж замерзаємо. Зниження температури тіла викликає потяг до продуктів, що швидко нас зігріють. І хоча будь-яка їжа додає енергії та допомагає підвищити температуру тіла, ми не звикли думати про фрукти чи овочі «до чаю». В першу чергу ми згадуємо про вуглеводи у вигляді цукровмісних продуктів, які швидко засвоюються та миттєво зігрівають.

3. У деяких людей апетит посилюється через нестачу сонця та пов’язану з цим сезонну депресію. Вуглеводи підвищують рівень серотоніну – «гормону щастя», що допомагає швидко підняти настрій у найтемніші осінні дні.

Що ж робити, щоб не набрати вагу?

Не зважаючи на всі фактори, ми все ж таки можемо взяти ситуацію під контроль. Для цього нам знадобиться трохи планування і дисципліни. Спробуйте:

1. Пити чай та каву без додавання цукру, молока, вершків та інших калорійних додатків. Вони все ще зігріватимуть, проте ви уникните «рідких» калорій, які не спряють насиченню, але підвищують добову калорійність.

2. Якщо ви не можете втриматись від лате чи іншого калорійного напою, встановіть собі ліміт – не більше 1 порції на день. Наприклад, після сніданку. Решту часу пийте лише напої без калорій: слабкий чорний/зелений/трав’яний чай без цукру.

3. В ідеалі варто вживати гарячі напої без жодних додаткових смаколиків. Проте якщо ви не уявляєте чай або каву без чогось їстівного, дозвольте собі одну і дуже маленьку порцію чогось хрусткого чи солодкого. Серед варіантів – невеличкий хлібець, одне маленьке печиво, одна маленька плитка шоколаду з високим відсотком какао, половинка зефіру без глазурі. Більше 100 кілокалорій ви не отримаєте, але лише за умови, якщо витримаєте правило гри «одна чашка – один смаколик».

Хочете пережити зиму без зайвих кілограмів? Отримайте власний план харчування! 

Заповніть форму, щоб записатися на консультацію до дієтолога:

Бажаємо вам дисципліни та теплої короткої зими!