Автор: в Харчування
1 комментарий

Сезон застуд відкрито, але це зовсім не означає, що чотири холодні місяці варто проводити із закладеним носом та температурою. Час підтримати свій імунітет в боротьбі за ваше здоров’я та самопочуття. Як саме?

Наш дієтолог Олександр Максименко має чотири поради.

Записатися на консультацію до дієтологаЗаписатися на консультацію до дієтолога

Порада #1 – не лінуйтесь виконувати базові профілактичні правила

Для того щоб знизити ризик розвитку вірусних захворювань:

1. Часто мийте руки з милом та/або користуйтесь спиртовими дезінфекторами;
2. Намагайтеся якнайменше чіпати немитими руками ніс, очі та губи;
3. За можливості, уникайте місць скупчення великої кількості людей;
4. Уникайте контакту з хворими;
5. Висипайтеся. Ваш сон має тривати від 7 до 9 годин. Регулярний дефіцит сну знесилює вашу імунну систему не менше, ніж решту систем організма.

Порада #2 – харчуйтесь збалансовано та різноманітно

Період простудних захворювань – не найкращий час для суворих дієт та швидкого схуднення. Чим менше ви їсте, тим менше поживних речовин (вітамінів, мінералів) ви отримуєте, а це – лише підвищує ризик розвитку дефіциту вітамінів та мінералів.

Харчуйтесь різноманітно та споживайте всі групи продуктів: зернові, фрукти, овочі, білкові та молочні продукти. При дефіциті будь-яких вітамінів та мінералів імунна функція працює не на 100%, однак деякі поживні речовини відіграють особливу роль у нормальній роботі імунної системи. А саме – вітаміни С, D, цинк, а також пробіотики та кверцетин.

Найкращі джерела вітаміну С – солодкий перець, свіжа петрушка, шпинат, капуста, цитрусові, ківі та хурма. Вітамін D містить жирна риба. Пробіотики ви знайдете у ферментованих продуктах – йогуртах, деяких твердих сирах (Гауда, Чеддар), квашеній капусті. Цинк міститься у пісному м’ясі, птиці, морепродуктах, цільнозернових продуктах, бобових, насінні та горіхах.

Кверцетин – речовина з групи флавоноїдів (рослинних поліфенолів), яка має антиоксидантні та протизапальні властивості. Головні джерела кверцетину – рослини червоного і багряного кольору: червона цибуля, яблука, перець, помідори, червоний виноград, горобина, брусниця, малина, чорниця, журавлина, а ще – чай та цвітна капуста. Зверніть увагу, що в більшості цих продуктів міститься і багато вітаміну С. Вживайте їх регулярно і захисні сили організму віддячать вам за це.

Порада #3 – споживайте достатню кількість вуглеводів та білку

При низькокалорійному харчуванні білки імунних клітин можуть витрачатися на вироблення енергії. Тому якщо ви худнете, зверніть увагу на те, скільки вуглеводів та білку ви споживаєте. Можливо, їх замало?

Для планування збалансованого раціону та плавного схуднення звертайтеся до дієтолога.

Порада #4 – тренуйтесь помірно

Фізичні навантаження низької та помірної інтенсивності самі по собі зміцнюють імунітет. А от при тривалих та/або інтенсивних тренуваннях, особливо в умовах низькокалорійного харчування, імунна система може не подужати ваш ритм. Тренуйтесь, але знайте міру і не забувайте про відпочинок.


Хочете бути впевненими в тому, що ваш зимовий раціон містить всі необхідні речовини, але весна не зустріне вас кількома зайвими кілограмами?

Запишіться на консультацію до Олександра та складіть індивідуальний план харчування, що підійде саме для ваших звичок, цілей та ритму життя:

Бажаємо вам дисципліни та теплої короткої зими!